Декупаж

Історія декупажу

Декаупаж з'явився в Східному Сибіру. А потім цей вид мистецтва прийшов до Китаю. Там вирізана папір використовувалася для прикраси ліхтарів, вікон, коробок та інших предметів. У 17 столітті в Італії, а особливо у Венеції, була розвинена торгівля зі Сходом. Завдяки цим торговельним зв'язкам декупаж потрапив в Європу. Спочатку меблевики використовували декупаж для створення підроблених інкрустацій. Це було дешевою альтернативою модною в 17 столітті китайських меблів. Незабаром почали використовувати деталі з копій знаменитих картин для прикраси меблів і створення предметів мистецтва, таким чином, перестали копіювати предмети зі Сходу. Мистецтво декупажу стало відомим "мистецтвом бідних". У 20 столітті декупаж також використовували відомі художники: Пабло Пікассо і Анрі Матісс. Сучасний декупаж нагадує виготовлення китайських лакованих предметів.


Що тобі знадобиться для декупажу?

 Об'єктом декорування може бути будь-який предмет меблів та інтер'єру, посуд, пляшки і так далі. Схеми-малюнки можна взяти з різних джерел: газет, журналів, книг, надрукованих малюнків, паперових серветок, обгорткового паперу, листівок, тканини, мережива. Для декупажу використовуються серветки: спеціальні або столові з красивим малюнком. Вони продаються в супермаркетах або будь-якому магазині для творчості.



 Ножиці повинні бути невеликими, краще з загостреними і закругленими кінцями. Пензлика для нанесення фарби і лаку краще взяти плоскі, напівтверді, шириною 1-2 см. Клей можна використовувати як спеціальний для декупажу, так і звичайний ПВА. 

 Лак: глянсовий, матовий, з потрійним блиском і з алмазним блиском на основі акрилу - в залежності від того, якого ефекту потрібно добитися. Для декупажу також використовується одноетапний кракелюрний лак на акриловій основі - цей лак після висихання тріскається, створюючи ефект старовини; двоетапний кракелюрний набір - лак з блискітками, райдужний лак, якою патинують лаки і фарби на різних основах - масло і акрил. Акрилові фарби швидко сохнуть, легко накладаються, не розчиняються у воді після висихання, мають широку кольорову гаму і різні ефекти. Допоміжні матеріали для обробки поверхні: наждачний папір для обробки шорсткостей, грунтовка.

Як це робиться?

 Необхідно підготувати поверхню декорируемого предмета. Для цього потрібно очистити його від пилу і різних забруднень вологою ганчіркою або протерти спиртовим розчином.
 Ножицями вирізається обраний малюнок. Потім на декоруємої поверхні потрібно розмістити вирізані деталі так, як задумано. На цьому етапі композицію можна міняти, домагаючись найкращої розкладки. Приклеювати деталі можна різними способами. Допускається нанесення клею як на саму поверхню предмета, так і на виворітну сторону приклеюваної картинки. Закріплення елементів декупажу проводиться після висихання клею за допомогою нанесення прозорого акрилового лаку. Можна використовувати і будь-який обробний аерозольний лак.


 Мета декупажу - домогтися ефекту намальованої картини на декоруємої предмет. Поверхня може бути не тільки твердою (скло, дерево, кераміка, пластмаса), підійде навіть тканина, шкіра. Крім цього, за твоїм бажанням, можна прикрасити декорований предмет різними аксесуарами: бісером, бантами, стрічками, гудзиками і т.д. В цьому і вся принадність декупажу - політ фантазії не обмежений.

Комментарии

Популярные сообщения